top of page

Kuidas vanasti mett tehti – Honey Energy käsitöömesi ja mesinduse ajalugu

  • Writer: Christjanno Baumann
    Christjanno Baumann
  • Oct 23
  • 2 min read

🐝 Kuidas vanasti mett tehti ?

Mesi on olnud eestlaste laual juba sajandeid – mitte ainult magus maius, vaid ka tervise ja jõu allikas. Enne kui tekkisid moodsad tarud ja vurrid, koguti mett loodusest hoopis teisel viisil – kannatlikult, käsitsi ja suure austusega mesilaste vastu. 🌳 Mett korjati metsamesilastelt Vanasti elasid mesilased looduslikes õõnsustes – metsapuude tüvedes ja kivide vahel. Neid kutsuti “metsamesilasteks”. Inimesed ei pidanud mesilasi, vaid otsisid neid loodusest, jälgides õitsvaid taimi ja mesilaste lendu. Kui leiti pesapaik, märgiti see ära ja oodati õiget aega mee võtmiseks – tavaliselt suve lõpus või varasügisel. Nii koguti mett juba ammustel aegadel — ja kuigi töö oli keeruline, väärtustati seda kõrgelt. Tänapäeval jätkab Honey Energy käsitöömesi samu traditsioone, tuues loodusliku energia tänapäeva tarbijani. 🔨 Taru asemel oli puuõõs või palktaru Enne tänapäevaseid tarusid kasutati õõnsaks õõnestatud puupalki, mida nimetati palktaruks. Need pandi kas metsa puu otsa või talu lähedale. Mesinik pani sisse loodusliku kärjetüki, mille peale mesilased ehitasid oma meekärjed. Mett ei võetud palju – ainult nii palju, et mesilased ellu jääksid. 🍯 Mee kogumine oli käsitöö ja looduse tundmise kunst Mett ei vurritatud nagu täna, vaid välja lõigati kärgedest ja pigistati käsitsi läbi riide või marli. See andis meele erilise maitse – selles oli veidi vaha, õietolmu ja metsade lõhna. Mett säilitati savinõudes, klaaspurkides või isegi puust anumates. Sageli kasutati mett ravimina külmetuse, köha ja haavade vastu.Tänapäeval hoiab Honey Energy käsitöömesi elus samu väärtusi, mis vanasti – looduslähedust ja austust mesilaste vastu. 💛 Mesindus kui eluviis Mesindus oli vanasti rohkem kui töö – see oli eluviis ja suhe loodusega. Iga mees teadis, et ilma mesilasteta pole vilju ega õisi. Seepärast suhtuti mesilastesse lugupidavalt ja usuti, et nad toovad majja õnne ja viljakust.

Eesti mesi tarudes – looduslik Honey Energy käsitöömesi täis mesilaste väge

Tänapäeva HONEY ENERGY

jätkab sama traditsiooni Kuigi tänapäeval on tööriistad ja tehnika muutunud, jääb mee süda samaks. Honey Energy käsitöömeed valmivad just selle vana põhimõtte järgi – loodust austades, käsitsi ja puhtalt, nagu tehti sadu aastaid tagasi.Iga purk ühendab vana mesindustarkuse ja tänapäevase kvaliteedi, et saaksid maitsta tõelist Eesti looduse energiat.

🍯 Kokkuvõte: Mesi ei ole lihtsalt magus toit – see on osa meie kultuurist ja ajaloost. Honey Energy käsitöömesi kannab edasi põlvest põlve tulnud oskusi ja austust looduse vastu. Naudi mee maitset, mis ühendab mineviku tarkuse ja tänapäeva puhtuse.

Taru ja mesilased – Honey Energy käsitöömesi, puhas loodus ja mesinduse traditsioonid


Tänapäeva Honey Energy käsitöömesi hoiab elus vanad mesindustraditsioonid!



 
 
 

Comments


bottom of page